טיפים, מאמרים ובלוג
טיפים
7 טיפים לישיבה מול מחשב:
• ישיבה נכונה – כל כף הרגל על הרצפה וברכיים בזוית של 90 90, גב מעט שעון לאחור הנתמך בכרית (לא רפוס אך גם לא אנכי לחלוטין!), ראש זקוף ומסתכל ישירות למסך, ידיים משוחררות על משען הכיסא (כל עוד אפשר…).
• שימו לב לא להישען לכיוון העכבר (אכן הוא נחמד וחביב אך יסתדר גם בלעדיכם 🙂 )
• שחררו את הכתפיים ושימו לב בעיקר ליד שעל העכבר.. (יש לה נטייה לעלות לשמיים :))
• מדי פעם בצעו TWIST לכל צד כאשר הידיים מונחות באיקס על בית החזה.
• מידי פעם בצעו ROLL DOWN אפשר אפילו בישיבה על הכיסא.
• מדי פעם בצעו SIDE BEND כן כן גם כאן אין צורך לרדת מהכיסא 🙂
• ולקינוח התרגיל הנחמד PELVIC CURL לשחרר קצת את האגן הסימפתי שלנו.
5 טיפים לתנועתיות מרפאת בהריון:
קחי כדור גדול ( כדור פיזיו) והתיישבי עליו 🙂 (עלייך להיות בזוית 90 90 עם הרגליים)
• הניעי את האגן קדימה ואחורה ולאחר מכן בצעי סיבובים עדינים לשני הכיוונים.
• הרימי את יד ימין עד מעבר לראש ובצעי כיפוף צידי. תחילה בלי לתת לאגן לברוח הצידה ולאחר מכן תתני לו מעט חופשיות להגדלת המתיחה.
• הניעי את גופך העליון קדימה בגב ישר ( פיסוק רחב בדיוק בשביל הבטן היפיפייה שלך) והחזירי אותו למקום לאט לאט דרך קימורו.
• ידיים צמודות לכדור משני צידיו, נתקי בנשיפה את כף רגל ימין מהקרקע ולאחר מכן את שמאל.
• הוסיפי לניתוק כף הרגל גם הארכה של אותה הרגל והחליפי לסירוגין בין הרגליים.
** אלו תרגילים מאוד עדינים. אולם אם בכל זאת מופיעים כאבים את מוזמנת ליצור עימי קשר ואשמח לעזור. 🙂
מאמרים
פילאטיס שיקומי – החופש שבבריאות במרחק נגיעה ממך
כולנו נפצעים לפעמים וממשיכים הלאה בחיינו. אבל חלק מהפציעות מאלצות אותנו לעצור ולחשב מחדש. פציעה לא חייבת להיות משהו שאובחן ואפילו ייתכן שאנו מרגישים ויודעים שכואב לנו, אך הרופא לא יראה דבר. התוצאה של מצבים אלו היא לעיתים קרובות תחושה שהגוף שלנו ”תקוע“ ואיננו משתמשים בחלקים שונים ממנו עקב פחד מכאב או פחד מלהחריף את המצב.
כתוצאה מאותו שימוש לקוי, אנו יוצרים חוסר איזון שרירי ועצבי בגופינו.
סיבות לפציעה
הסיבות לפציעה יכולות להיות רבות ומגוונות. ייתכן שמדובר: *בכאב גב טורדני (שנגרם מאי אילו סיבות ביניהן בלטים, הצרויות, ניוונים פריצות דיסק או כאבים שהרפואה לא הצליחה לאבחן באופן סופי) *בכאב ברכיים טורדני (שנגרם מאי אילו סיבות ביניהן שחיקת סחוס, קרע ברצועה הקדמית האחורית או הצולבת, דלקות שונות שיכנו כנוזלים, בצקות, נפיחויות..) *כאבים במפרקי הכתף/השכמה/ חגורת הכתפיים (שנגרמו מאי אילו סיבות ביניהן פריקה, חוסר סנכרון בין השכמה למפרק הכתף שיוצר צביטה/כאב/קליק, חולשה/עבודת יתר באזור השכמות והצוואר וכן הלאה) *כאב באזור האגן/ירך (שנגרם מאי אילו סיבות ביניהן דלקת בPSOAS/ILIACUS/ABTURATOR, שריר רצפת אגן שונים, קרע בלברום וכן הלאה..) ועוד כאבים רבים וטובים. כאמור ייתכן שמדובר בפיברומיאלגיה או בtension myositis syndrome. אבל הכותרת אינה הדבר החשוב ביותר…
המטרה
נכון שחשוב לאבחן, אבל בסופו של יום אנו רוצים למצוא דרך להניע את הגוף שלנו בכמה שפחות כאב ומי שמניעים אותו הם השרירים שלנו.
לכן, המטרה החשובה ביותר היא לשמור על טווח תנועה! לאחר שעברנו את תקופת ההחלמה הראשונית של הפציעה, הדבר החשוב ביותר הוא להחזיר את טווח התנועה שלנו ולזכות מחדש באמון שלנו בגופינו.
ישנן דרכים מגוונות לכך ואימונים שונים שהומצאו אבל הדבר החשוב ביותר הוא: מצאו את האימון אליו אתם הכי מתחברים והתחילו או חיזרו להתאמן! הפעם היו קשובים לגופכם אך אל תפחדו… האמינו בעצמכם – עד כמה שזה בנאלי זו נקודת ההתחלה..
לסיכום
פילאטיס שיקומי מתבסס על תוכנית טיפול לתקופת השיקום. לתקופה זו נבנות מטרות, עקרונות מנחים ומערך שיעור. מערך השיעור מתחלק לתחילת השיקום, לאמצע השיקום ולסוף תקופת השיקום. כפי שניתן להבין מהכתוב, ברוב המקרים לתוכנית הטיפול /לתקופת השיקום יש סיום אשר לאחריו המתאמנת/ן יוצאים עם עקרונות מנחים להמשך חייהם ויכולים להצטרף לקבוצות אימון מתאימות!
פילאטיס שיקומי לחיים בריאים יותר ונעימים יותר – החופש שבבריאות במרחק נגיעה ממך
פילאטיס שיקומי לCP- Cerberal Palsy (שיתוק מוחין)
מאמר זה מתייחס לפילאטיס שיקומי בדגש CP.
כל פעילות גופנית מותאמת מצב, מומלצת לילדים ומבוגרים עם שיתוק מוחין. אבל ידוע שאימון פיסי מונחה הינו בעל תוצאות מועילות יותר. הפילאטיס הינו תרגול המתאים במיוחד לשינויים שיש לארוך למוגבלויות מוטוריות שונות וכן יכול לשפר את הסימפטומים השונים בשיתוק מוחין בו זמנית עם שיפור המוביליות וטווח התנועה.
השגת שליטה על תנועת השרירים
ישנם יתרונות ספציפיים מהפילאטיס שילדים ומבוגרים עם שיתוק מוחין יכולים להרוויח, מעבר ליתרונות התורמים לכל מתאמן. לדוגמא, ילד עם שיתוק מוחין עלול להתקשות בשליטה על תנועת שריר מסויים כמו רגל שניתן לכופף או ליישר אך ללא היכולת ליצור את טווח האמצע.
אימון פילאטיס מוכוון פלג גוף עליון משפר את שיווי המשקל
מחקר על ילדים עם שיתוק מוחין הראה שאימון מוכוון פלג גוף עליון בשילוב אימוני כוח שיפר בצורה משמעותית את התנועתיות ושיווי המשקל שלהם. לפני המחקר, הילדים לא יכלו לשבת בצורה ישרה באופן עצמאי. בניסוי הם קיבלו תרגילים מוכווני פלג גוף עליון ומפרקי ירך. לאחר מספר שבועות כל הילדים שיפרו את התנועתיות שלהם ושיפרו את היכולת לשבת ולשלוט בשיווי המשקל שלהם באופן עצמאי. בעוד המחקר הספציפי הזה התייחס לאימונים מסוגים שונים, מחקרים אחרים הראו שפילאטיס יכול לשפר את התנועתיות, היציבות ושיווי המשקל של פלג הגוף העליון. כלומר ילדים שיכולים להשתתף באימון פילאטיס הם בעלי פוטנציאל לשפר יציבות מסוג זה כך שהם יוכלו לשבת ישר יותר בקלות, יהיו יותר יציבים, ויזכו ביותר שליטה על תנועתיות שרירי גופם.
שיפור יציבה, שיווי משקל, וכוח
כאמור מחקרים שונים הראו יתרונות שונים באימון פילאטיס לילדים ומבוגרים עם שיתוק מוחין. מעבר למחקרים אלו ישנם סיפורים אינדוידואליים שונים על יתרונותיו של אימון הפילאטיס. למשל מבוגרים מתארים שפיתחו כוח, יציבות ושיווי משקל בין שרירים שהיו חזקים או חלשים יותר מהאחרים. ילדים שהשתמשו בתנועות פילאטיס באימונים שלהם, יכלו ללכת יותר טוב ובאופן יותר עצמאי, הראו טווח תנועה מפרקי רחב יותר ופיתחו כוח שריר ושליטה משמעותיים בשרירים שפעם היו חלשים וקשים לתפעול. השיפור בכוח השריר, שיווי המשקל, הגמישות והיציבה עזרו אף להפחתת הכאב.
בריאות הנפש ודימוי הגוף
מלבד השיפור ביכולות המוטוריות שאדם עם שיתוק מוחין יכול לחוות בעזרת הפילאטיס, ישנם יתרונות באספקטים רגשיים ונפשיים. לילד שנאבק בכאב וחוסר תנועתיות, היכולת להשתפר בזכות האימונים מעצימה. השיפור מעניק לילד או מבוגר תחושה של יותר שליטה, מסוגלות רבה יותר, אמון ביכולת העצמית להשיג דברים ואפילו מרגוע – הפחתת הלחץ הנפשי. במקרים אחרים נצפה אף שיפור בדימוי העצמי החיובי של האדם המתאמן וכתוצאה מכך שיפור בביטחון העצמי שלו.
אימון הפילאטיס מומלץ לכל אדם באשר הוא, במאמר זה הושם דגש על יתרונות הפילאטיס לשיתוק מוחין. חשוב להדגיש כי מומלץ לילד או למבוגר עם שיתוק מוחין לשלב מספר אימונים שונים במקביל מלבד אימוני הפילאטיס ביניהם אימוני כוח, אימוני כושר לב ריאה ואימוני מתיחות.
- מקורות:
- https://www.cerebralpalsyguidance.com/cerebral-palsy/treatment/pilates/
- http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/pilates-for-beginners/art-20047673?pg=1
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9744664
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2953286/
- https://www.pilates.com/BBAPP/V/pilates/library/articles/little-movers.html
- https://www.ejmanager.com/mnstemps/12/12-1454647661.pdf
לחמם או לקרר?? כדי להיפטר מגב תחתון כאוב או תפוס מה עדיף?!
מתאים (עם שינויים קלים) גם לסובלים מכאבי גב וצוואר כלליים.
מה אפשר לעשות לשחרור שרירים תפוסים בגב? יש סיבות רבות לכך שטיפול בחימום או קירור הוא טיפול נפוץ למצבי כאב או חוסר נוחות בגופינו. זהו טיפול שניתן לבצע בסביבת ביתנו החם, הוא נוח, זמין, לא יקר ולא פוגע בסביבה 😊 נוסף לכך הם לא מביאים עימם סכנות למשתמש, בניגוד לטיפולים אחרים. כלומר שלא פשוט להחליט מה נדרש מאחר והם גם פחות פוטנטיים.
אבל! אל דאגה, פוסט זה יעזור לכם בדרך לקבלת ההחלטה כיצד לטפל בכאב הגב שלכם (ובכאבים נוספים) – חימום או קירור?
טיפול בעזרת חימום
למה יצירת חגורה שתחמם את הגב היא רעיון טוב לכאב גב?
חימום האזור הכאוב הוא אחד מהטיפולים הראשונים הכי טובים במצבים של תחושת צריבה/שריפה, נוקשות או כאב בכאבי גב וצוואר.
השרירים מגיבים טוב לחימום כאשר הסיבה לחוסר הנוחות היא מאמץ יתר, נקודות טריגר, עוויתות, התכווצויות (כולל כיווצים הקשורים למחזור האישה), לקות ביציבה או סינדרום הרגל חסרת המנוחה.
שימוש בפד חם יכול גם מאוד לעזור בכאבים הנובעים מדלקת פרקים.
שימוש בפד חד יכול לעזור גם לתחושת “כאב בכל הגוף” במצבים כגון פיברומיאלגיה, חוסר בשינה, מחלות ראומטיות או חוסר בוויטמין D.
איך בדיוק עובדת תיאוריית החימום?
לשימוש בכרית חימום או טבילה באמבט חם יש הרבה יתרונות תרפואטיים. כידוע כאב כרוני מגיע פעמים רבות יחד עם רגישות תחושתית, חרדה ולחץ. הנחת כרית חימום יבשה או לחה, אמבטיה חמה או סאונה יכולות בהחלט להקל על מערכת עצבית מגורית.
אם נסתכל מנקודת מבט מדעית יותר – חימום גורם להתרחבות כלי הדם וכך לזרימת דם חופשית יותר המפנה רעלים ומעודדת החלמה.
איך לשחרר בעזרת חימום שרירי גב תחתון תפוסים?
• הנחת כרית חימום/ גורם מחמם (יבש) למשך 20 דקות עד שעה, 3 פעמים ביום על האיזור הדואב (במקורות שונים – אם הומלץ, ניתן להניח עד 8 שעות).
• בכאב חמור יותר ייתכן ויהיה צורך להניח כרית חימום/גורם מחמם באיזור הגב העליון האמצעי והתחתון ל30 דקות עד שעתיים.
• תמיד להניח מספר מגבות או חומר אחר שיגן עליכם מפני כוויה.
• כרית החימום צריכה להיות בטמפרטורה חמימה אך לא גבוהה מידי ( להימנע מכוויות).
• טמפרטורת המים המומלצת באמבט חם היא בין 33-37 מעלות צלזיוס. 5-20 דקות.
• ישנן שקיות חימום לחות אשר ניתנות להשמה למשך שעתיים.
• גם בכאב גב תחתון במהלך ההריון ניתן להשתמש בחימום כל עוד לא תשתמשי בגורם המחמם ישירות על בטנך.
האם להשתמש בחום לח או יבש לריפוי כאב הגב שלך?
ובכן, זו שאלה של העדפה אישית. יש שיעדיפו את החום היבש ( דוגמת כרית חימום). חום יבש הוא נגיש יותר ועם זאת לפעמים מושך את הלחות הטבעית של העור ויוצר תחושת יובש. לשמחתנו כיום ניתן לרכוש כריות חימום עם דגנים בפנים אשר שומרות על לחות מסויימת.
חום לח כגון אמבטיה חמה, סאונה, מגבת לחה, שקיות חימום לחות יכול לעזור לחום לחדור לשרירים ובמקרים מסוימים יראו תוצאות טובות יותר. עם זאת החום הלח לפעמים לא נעים לחלקינו ובסופו של יום חשוב שגם הנפש תהנה מהסיטואציה.
ייתכן ותצטרכו לנסות ולבחון את שתי האפשרויות עד שתמצאו את האפשרות המתאימה ביותר בשבילכם. 😊
כשטיפול בחימום אינו התשובה
ישנן פעמים שחימום האזור לא יעזור או יחמיר את המצב ואז השימוש בקרח יכול להיות התשובה (על אף שבדרך כלל זה לא המצב בכאבי גב).
אם באמת מתחתם את הגב עד כדי קריעות קטנות בשריר, שימוש בחימום יכול לעודד את הפעילות הדלקתית והכאב יגבר (כמובן שאיננו מעוניינים בכך).
מצב נוסף בו לא נרצה להשתמש בחימום הוא כאשר אנו כבר מזיעים. חימום נוסף של האזור עלול לאותת למוח על מצב חירום והוא כתוצאה מזה יגביר את הכאב.
ייתכן וזה ברור אך חשוב לדעת שאין להניח חימום על פצע פתוח או מזוהם.
נוסף לכך יש להימנע בטיפול בחימום במצבים הבאים:
• סוכרת
• דלקת בעור (דרמטיטיס)
• טרומבוזיס בורידים העמוקים
• מחלה של כלי הדם הפריפריים
טיפול בעזרת קרח
מספר מצבים בהם טוב לטפל עם קרח בכאבי גב (ביניהם גב תחתון)
טיפול בעזרת קירור האזור מומלץ בדרך כלל לפציעות אקוטיות (חדשות/טריות). הקור מרגיע את הרקמה הפגועה ובכך מפחית את התגובה הדלקתית ואיתה האדמומיות, הנפיחות והכאב.
בעוד תגובה דלקתית היא חלק חשוב בתגובת הגוף שלך לפציעה וקשורה בהחלט לריפוי, פעמים רבות היא מאוד כואבת ונמשכת זמן רב מידי.
שימוש בגורם מקרר יכול לצמצם את זמן הדלקת וכן לעמעם משמעותית את הכאב.
איזה תהליך מתרחש כאשר אנו מטפלים בעזרת קרח?
אז מה קורה כשאתן/ם מניחות/ים את הקרח על הגב או הברך הכאובים? הטמפרטורה הנמוכה מפחיתה את השפעת הדלקת המידית בכך שהיא מצרה את כלי הדם וכך מאטה את זרימת הדם לאיזור הפגוע ומפחיתה את האדמומיות, ההמטומה ( סימן כחול), הנפיחות והכאב.
ברגע שתסירו את הקרח מהאזור, כלי הדם יתרחבו והדם יזרום במהירות ינקה בדרכו פסולת שנשארה מהפציעה ויעודד את החלמת האיזור.
שימוש בקרח יעיל במצבים של קרעים, נקעים או מקרה חדש של סינדרום רצועת IT.
כשטיפול בקרח הוא אינו התשובה
לפעמים (כמו עם חימום) מאוד מפתה פשוט לזרוק איזו שקית עם קרח על הגב הכואב. אולם ישנם מקרים בהם פעולה שכזו רק תחמיר את המצב.
לא נשתמש בקרח:
• בכאבי גב כלליים (מפוזרים יותר)
• בנקודות טריגר- מיופציה טריגר (נקודות מדויקות, נפוחות ומאוד דואבות)
• בניסיון להוריד אחוזי שומן מהגוף (כן יש דבר כזה!)
וכן, זה די בסיסי אבל אין להניח קרח אם אתן/ם במצב של רעד.
נקודה חכמה לחשוב עליה – את/ה עלולים לחשוב שסובבתם, נקעתם, קרעתם שריר בגב אך לעמיתו של דבר מקרים כאלו הם נדירים. רקמת השריר בגב היא מאוד עבה ודרוש כוח רב כגון וויפלאש בתאונה או הרמת חפץ מאוד מאוד מאוד כבד כדי באמת לקרוע שריר.
אז אם תהיתם איזה טיפול מנצח במצב של כאב גב? ברוב המקרים – חימום מנצח.
ואם אכן קרעתם שריר יש להניח קרח רק מספר ימים ולאחר מכן להחליף לטיפול בחום.
איך לקרח את הגב שלך (כאמור ברוב המקרים לגב יתאים דווקא חימום):
• להניח קרח למשך 10-20 דקות כל שעה.
• להיצמד לכל שעה – כמה שיותר תכוף התהליך כך גופך יוכל להחלים מהר יותר. אופציה נוספת היא כל 4-6 שעות (בדקו מה יותר נעים לכם).
• ניתן בעזרת קוביית קרח לעסות את האזור 2-5 פעמים ביום לא יותר מחמש דקות בכל פעם(להימנע מכוויות קור).
• משך הטיפול הוא בדרך כלל לא יותר מ3 ימים.
• להניח מגבות בין העור לגורם הקר על מנת למנוע פגיעה בעור (ממש כמו בחימום)
• אין להניח קרח ישירות על עמוד השדרה.
• אם מדובר בטיפול קבוע בקרח לאתלטיים יש לבצע את ההשמה כמה שעות אחרי האימון המאסיבי ( בבוקר או בערב לפני השינה). מאחר והתגובה הדלקתית הראשונית חשובה להחלמת השרירים שלכם ובניתם.
מילה אחרונה על מה עדיף קרח או חום?
כאמור ברוב המקרים חימום הוא התשובה.אולם אם נניח את המדע בצד – החשוב מכל הוא להקשיב לגופכם. אם להניח חום על הגב או הצוואר התפוס גורם לכם להילחץ (ולא מרגיש נכון), כנראה שקירור הוא האופציה המתאימה לכם.
השורה התחתונה – תעשו מה שמרגיש לכם טוב.
נקודה בנושא קרסול, ברך, כתף או בקצרה גפיים:
גם כאן הטיפול הוא זהה. במידה ואכן נקעתם/סובבתם בצורה חריפה מומלץ טיפול R.I.C.E:
• REST – מנוחה
• ICE קרח – קירור (כפי שמוסבר במאמר)
• COMPRESSION – חבישת לחץ
• ELLEVATION – הרמה יחסית של החלק הפגוע מעל גובה הלב (אם אפשר)כעבור 36 שעות מזמן הפציעה באם לא נוצרו סימני דלקת שהוזכרו במאמר, ניתן לעבור לחימום האזור ולעיסויים עדינים.
- מקורות:
- https://www.uofmhealth.org/health-library/tw4354spec
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/29108.php#heat_therapy
- https://www.braceability.com/blogs/articles/ice-or-heat-for-low-back-pain
(TMS (Tension Myositis Syndrome
בקצרה: (TMS (Tension Myositis Syndrome הוא מצב פסיכולוגי שיוצר סימפטומים פיזיולוגים. אם ננסה לפשט – מצב נפשי שיוצר תסמינים/ כאבים ממשיים בגוף כגון כאב גב כרוני, פיברומיאלגיה ובעיות במעי. אותם סימפטומים לא מאובחנים כנגרמים ממצב רפואי ובדרך כלל הם אינם ניתנים להסבר.
הרעיון שעומד מאחורי TMS הוא שייתכן בהחלט שאדם שסובל מאותם מצבים גופניים שהזכרתי מקודם ושום מבחן/הדמיה לא הצליחו לאבחן את הסיבה, סובל לאמיתו של דבר ממצב פסיכולוגי. אין זה אומר שהוא “מדמיין” את הכאבים או התסמינים בגופו כי למעשה הם באמת מתרחשים.
הראשון שהגה כי קיים דבר שכזה ונתן לו את שמו הוא Dr. John E. Sarno, פרופסור בגמלאות מה Clinical Rehabilitation Medicine של אוניברסיטת ניו יורק. חשוב לציין שעד היום הנושא לא הוכר לחלוטין על ידי הקהילה המדעית אולם קיימים רופאים רבים מתחומי התמחות שונים שתומכים ומכירים ברעיון זה.
מה הגורמים לTMS?
על פי ד”ר סרנו, הגורם למצב זה הוא לחץ נפשי שנוצר כאשר אנשים לוחצים על עצמם להיות מותאמים לסטנדרטים שאנשים אחרים יצרו. לדוגמא: אדם שחינכו/גידלו אותו להכין ולאכול את ארוחת הערב עד שש בערב, כנראה בבגרותו ינסה לעשות הכל כדי לאכול בסוף היום בדיוק באותה השעה (או סביב אותה שעה). גם אם הוא מותש לאחר 10 שעות עבודה, גם אם יש לו ילדים או רצונות אחרים – אם לא יצליח יחוש חרדה וגם כל הדרך להשגת המטרה תהיה אפופת חרדה. הזמן עובר והלחץ והחרדה מתגברים ומצטברים לכדי תסמינים גופניים שלא ניתנים להסבר על ידי אבחנה רפואית רגילה. בהתחלה הסימנים יכולים להיות קלים אך עם הזמן הם הופכים לכאבים כרוניים.
גורם אפשרי נוסף לTMS הוא רגשות מודחקים. ישנם אנשים המתחנכים מגיל מאוד צעיר שיש להדחיק רגשות ושזה מה שהחברה מצפה מהם( כתכתיב חברתי). לדוגמא: אדם שחונך כך אפילו אם יהיה כעוס ביותר, ידחיק זאת מפחד להיות דחוי על ידי החברה. סיטואציה שכזו יכולה בהחלט לגרום ללחץ משמעותי שיתבטא כTMS.
על פי התיאוריה של ד”ר סרנו, מצב פסיכולוגי/נפשי של לחץ וחרדה עלול להוביל לעוררות של מערכת העצבים האוטונומית הסימפתטית. מערכת זו, מתעוררת במצבי לחץ ומתאימה את הגוף למצב “הילחם או ברח”. היא אחראית על רפלקסים שונים של מערכות הגוף בניהם עיכול, נשימה ופעילות הלב. ברגע שהמערכת הסימפתטית מופעלת היא מעכבת מיד את זרימת הדם לאזורים מסוימים ומגבירה את זרימת הדם לאזורים אחרים. דם נושא את כמות החמצן הנחוצה לכל תא בגוף. באזורים שזרימת הדם אליהם תעוכב (ובתוכם רקמות, שרירים ועצבים מסוימים) יופיעו לאחר זמן מה תסמיני כאב וחוסר נוחות.
תסמינים עיקריים
כפי שכבר צויין התסמין העיקרי לTMS הוא כאב כרוני. אולם תסמינים אחרים כגון: בעיות עיכול, בעיות תפקוד של הלסת, עייפות כרונית וכאבי ראש עלולים להופיע גם כן. ישנם מטופלים שיחושו כאב הנע מאזור אחד בגוף לאזור אחר או מחלק מסוים של הגב לחלק אחר – “כאב נע”. לדוגמא: מטופלים מסוימים ידווחו על כאב בצוואר שלפתע יעלם. לאחר זמן מה הם ידווחו על כאב בגב התחתון או בברכיים.
אז מה בכל זאת אפשר וכדאי לעשות בבית?
- להכין מחברת בה נרשום מצב נפשי וכאב גופני במהלך היום, השבוע והחודש – לבדיקת הקשר ביניהם, לתרגל אימוני מדיטציה/מיינדפולנס, לבצע פעילות גופנית קבועה· לעבוד על חשיבה חיובית · וכחלק מכך להציב מטרות חיוביות וקשובות לעצמנו (ולא לאחרים) ולשמור על מהלך חיים בריא.
ובמשפט אחד – אתן/ם לא מדמיינים את חוסר הנוחות והכאב אבל אם תעשו מה שמרגיש לכם טוב, תדאגו לשמור על טווח תנועה ותתייחסו לגופכם בחיבה – זו כבר התחלה נהדרת…
- חשוב להדגיש שTMS מאובחן רק לאחר שהרפואה הקונבנציונאלית והדמיותיה לא הצליחו לייצר אבחנה ושהקהילה המדעית עדיין לא הכירה בTMS.
מקורות:
https://www.britannica.com/science/sympathetic-nervous-system
בלוג פילאטיס נשי
2/12/19
עוד מעט תסתיים השנה, נצטרך לסכם הכל, להעביר לרואה החשבון, להבין עם עצמינו האם התקוות והציפיות התגשמו ועוד כל כך הרבה דברים… אבל אני קוראת לכן, לכולכן, לפני שאנחנו מתחילות – להיות עדינות ומפויסות עם עצמינו. הרי הביקורת העצמית גדולה ותמיד היא תהיה שם… הלוואי (ואני אומרת את זה גם לעצמי) שהאמפתיה לעצמינו תהיה ההישג המשמעותי של סוף השנה הזו. לבצע את כל המטלות אבל דרך מודעות קשובה – דרך מיינדפולנס.
ולכן גם לא אכניס קטע מוזיקלי כי כדי להקשיב באמת יש צורך בשקט או לפחות שקט התחלתי. רעשי הרקע הם לא בשליטתנו והם מוזמנים להיכנס ולצאת בצורה חופשית. נשים לב לריחות, למזג האוויר, לתחושות הגוף… וננשום… אני מתחילה עכשיו, ואשתדל כל יום לפחות 10 דקות מהיום (והלוואי ויותר) להקדיש להקשבה הזו – מציעה לכולכן להצטרף אליי… שיהיה לנו בהצלחה
25/11/19
בוקר יום שני, שמש חמה חמה בחוץ… החום מושלם, מפנק, מרגיע, מפייס – נכנסת ליו טיוב (כי כל בוקר צריך ניגון משלו), https://www.youtube.com/watch?v=IaqScs7vR-4&list=RDIaqScs7vR-4&start_radio=1 . ונותנת ליום השמשי הזה להמשיך לו…
מה שמביא אותי לכפור של הבוקר.. אתן יודעות, מדהים כיצד הגוף שלנו קופא במהלך השינה. היום בבוקר התעוררתי והרגשתי ממש כמו מכשיר חלוד. כן כן, בואו נודה בזה, כמעט כל אדם (בוגר 🙂 ) מתעורר לבוקר חלוד.. למה? הגוף לא זז שעות רבות השרירים, המפרקים, הגידים ואפילו הנפש זקוקים לתנועה, “שימון” – הגוף שלנו הוא בסך הכל מכונה שזקוקה לשימון. אז התחלתי – תנועות סיבוביות, משוחררות של כל מפרק ומפרק בעדינות והקשבה. לאט לאט הרגשתי את הגוף נפתח ומתחמם… ועכשיו ממש ברגע זה בזמן הכתיבה אני מתנועעת במעגלים מעגלים – משמנת…
18/11/19
זה הזמן לספר לכן שאני גרה במושב קטן על ראשה של דיונה חולית קסומה. אבל… עד שאבנה את ביתי הקט ולנורצ’יק שלי יהיה סוף סוף בית 🙂 – אני גרה בקרווילה. כן כן… מדוע דווקא עכשיו אני נזכרת לספר לכן? ובכן, זוכרות שאני גרה על ראשה של דיונה? אז הרוחות היום הן במהירות של 35 קמ”ש!! כן! משמעות הדבר הוא שכל הבית שלי מרעיש וגועש, נטרק ושורק מכל עבר… כל הגוף שלי בחרדה למרות שאני יודעת שאני לא דורתי ופה זה לא הקוסם מארץ עוץ 🙂 אבל בחיי זה לא נעים בכלל וכמה שאני רואה את עצמי אדם שלא מזדעזע בקלות- נעים זה לא… אז אחרי שניסיתי להדחיק, להתעלם ולהמשיך בעבודתי, הרמתי ידיים! ברגע זה אני לוחצת יו טיוב, אקו- שמש חמה! https://www.youtube.com/watch?v=8UO7lUplyX4 כי מגיעה לי שמש חמה! ומידדדד. להתנועע, לחלץ איברים, תרגיל פילאטיס קטן של PUSH UP עם שילוב של CAT ונענועי זנב למקצב של שמש חמה… סופה פרועה יקרה שלי – אצלי יש רק שמש! 🙂 תצטרפו אליי… קצת גרוב של שמש יכול לעשות רק טוב… לנו… ולכל עם ישראל!
13/11/19
יום רביעי, עוד רגע יוצאת לטיפול פרטני עם נערה קסומה. לפני כן אתקלח אז יש לי רק 5 דקות… וגם זה בלחץ… חייבת להיכנס לאווירה קופצנית יותר… מיד מקליקה https://www.youtube.com/watch?v=tUb-h7e0rpc והינה אנחנו מתחילות… נחשו מה עשיתי היום במקום לשבת ולכתוב מאמר… כן, כן בלי ששמתי לב נכנסתי לשגעת של קניית מזון, ניקיון בית, קיפול כביסה וארגון הבגדים של הילדונת הקטנה שלי. מה אני יכולה לעשות? לפעמים מותר לנו להניח את אשת הקריירה בצד (אבל להניח בעדינות שלא תיפגע 🙂 ) ולתת לעצמינו לצלול לתוך עקרת הבית. יודעות מה? יש בזה משהו משחרר! כן כן, לא הקרייריסטית משחררת אלא עקרת הבית! לא מתביישת לומר זאת (או לכתוב זאת)… הייתי רכה ואוהבת – חשבתי על בן זוגי שיחזור הביתה וישמח שסוף סוף “התייחסתי לבית”, חשבתי על נור שתוכל לזחול בנחת או ללבוש בגד נקי :)… וטוב נו, כנראה שגם חשבתי על עצמי- כי בואו נודה בזה… אני גם אהנה מהפירות הללו. מה נשאר לפני המקלחת הזריזה? חשבתן נכון… שני כיפופי צד, טוויסט קטן, עבודת שכמות קלה וכיפוף גב עדין! חיבוק גדול… נתראה 🙂
10/11/19
ילדים, גם היום מצאתי את עצמי מאכילה בבקבוק את ביתי נור ( למרות שאם אשתדל או אתעקש עוד קצת תוכל לאכול באופן עצמאי..). באמצע ההאכלה הבנתי שהיד שלי לא נשענת על שום דבר ושאני מתכופפת כלפיה בצורה מאוד לא נוחה ושלא מרגישה נכונה לגוף שלי. האמת שבאותו הרגע נזפתי בעצמי מעט על שלא הבחנתי בכך מיד. אבל אחרי מספר שניות התעשתי והתחלתי לשנות את המנח. לאט לאט נעתי לאחור וחיפשתי מקום להשעין את הגב שלי באופן שיהיה פרוש לאחר ולא סגור ומסוגר. אחר כך בזהירות (שנור לא תכעס :)) הזזתי את היד שלי וחיפשתי דרך להניח את היד על חלק של הכסא או הכורסא. פעם הבאה אדאג שתהיה שם כרית… אבל הלקח האמיתי שלי הוא כל הזמן לשים לב לגוף שלי. בין אם אני עומדת/ יושבת או שוכבת… כל שינוי קטן, תזוזה, יכול לעזור… התחלתי להאכיל, לא נעים לי בגוף? לשנות, לנוע, רק לא להתעלם.. גם נור תודה לי בסוף… כשאני- אמא שלה- תהיה פחות כאובה 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=pW0VxbEVbUA פזמון ליקינטון בסגנון הודי – לילה טוב לכולנו
6/11/19
יושבת מול המחשב לסדר את נושאי הפייסבוק, האתר והקורס. הזמן עובר לו ואני מבינה שישבתי כבר לפחות שעתיים בלי לזוז כמעט! מיד מקליקה על מוזיקה אפריקאית (https://www.youtube.com/watch?v=LxI-rnJcV6c ) ומתחילה להתנועע מצד אל צד… קצת כיפוף צידי, קצת טוויסטים וקצת הרמות רגליים עדינות… נושמת לרווחה – היה לנו נחמד.. אפשר לחזור למשימות המחשב… כואב הגב בישיבה ממושכת מול המחשב? תגללו לטיפים! חפשו 7 טיפים לישיבה מול מחשב 🙂